Ja nimen omaan islanninhevosille. Näiden kanssa on töitä tehty 2000-luvun alkupuolelta saakka. Lähtökohta oli että huomasimme (aivan omakohtaisesti hankittuamme ensimmäisen islanninhevosemme) lajin varusteiden melkeinpä puuttuvan maasta, normaalit hevosvarusteliikkeet eivät niitä valikoimissa pitäneet, muutama yksittäinen ihminen toi maahan varusteita, mutta mitään varsinaista myymälää ei ollut, josta olisi voinut hankkia islanninhevosille tarkoitettuja satuloita, suitsia, painobootseista nyt puhumattakaan.

Päätimme tuoda apua asiaan, alku olikin tavallaan helppoa ja tavallaan hankalaa. Helppoa oli se että kilpailua ei juuri ollut ja maailmalta sait ostettua mitä halusit, millään tuotteella ei juuri ollut vielä maahantuojaa Suomessa. Saimme valita parhaita brändejä mielin määrin, jos vain löysimme. Apuna tässä olivatkin kokeneemmat islanninhevosharrastajat, jotka kertoivat mitä tarvitaan ja mikä sen parempaa yhteistyötä sitten olikaan.
Toinen suuri kiitos kuului tuolloin ensimmäiselle suomalaiselle englannissa satulansovittajatutkinnon (The Society of Master Saddlers) suorittaneelle ystävälleni Karin Rosenlewille, joka auttoi napakasti meidät oikealle tielle. Englantilaisten satulansovitusoppien mukaisia satuloita ei alkuun tahtonut löytyä juuri lainkaan, mutta sitkeästi kun pidimme kiinni säännöistä, alkoi parannusta tapahtua. Noista ajoista satulat ovat kehittyneet valtavasti.

Sattumallakin oli välillä osuutta asiaan. Alkuvuosina ei ollut mitenkään poikkeuksellista että ihottumaloimia ei saanutkaan mistään. Ne piti yleensä tilata keväällä etukäteen, mutta mistä hevosen omistaja aina osasi maaliskuussa arvata että hevoselle puhkeaa kesäihottuma juuri sinä kesänä tai että loimi ei kestäkkään syksyyn. Eräänä kesänä tuli tunnetulla toimittajalla viive toimituksissa ja tällöin oli toimittava nopeasti koska koko maassa ei suurinpiirtein ollut ihottumaloimia saatavana ! Se oli aikaa jolloin esimerkiksi suomenhevosella ei vielä tunnettu kesäihottumaa, niillä oli korkeintaan jokin ”jouhikutka”.
Tähän hätään sain vinkin kuulopuheitten mukaan hyvästä loimesta jonka valmistaja oli hollantilainen. Ja tapasinkin pian tämän hauskan hollantilaismiehen Ruotsissa ja niinpä kävikin että sovimme loistavan Itch Off loimen maahantuonnista myös Suomeen. Loimi on tästä alkaen ollut suosituin malli, toki muitain hyviä vaihtoehtoja on rinnalle tullut. Islanninhevosten varusteliikkeenä on ollut syytä paneutua myös tähän erikoisvarusteeseen huppuineen ja hoitoaineineen erityisen tarkoin.

080820101189Nykyisin tilalla palvelee iso varustemyymälä Lopella (auki vain sopimuksen mukaan), kisoissa ja tapahtumissä kiertää myymäläkonttimme,
satula-auto on erikseen noin 40 satulan varustuksella ja tietenkin verkkokauppa näiden lisäksi.

Kuvassa myymäläkontti ja vähän aputelttaakin islanninhevosten PM-kisoista Ypäjällä vuonna 2010.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.